RV Pelagia

Het onderzoeksschip (Research Vessel) 'RV Pelagia’ van de Koninklijk NIOZ is gebouwd in 1991 en in 2010 volledig gereviseerd.
 
De Pelagia is een uiterst flexibel onderzoeksschip voor multidisciplinaire onderzoek cruises. Dat kan worden ingezet worden op zowel de Noordzee  als de oceanen.
Naast vaste droge en natte laboratoria biedt de Pelagia ruimte aan negen 20 voet container laboratoria. Dit maakt het gebruik van op maat gemaakte laboratoria voor specialistische gebieden van zeeonderzoek mogelijk.
 
De Pelagia beschikt over een on-board computer netwerk, moderne navigatie en meteorologische instrumenten.
 
Tot de vaste apparatuur van de Pelagia behoren een Seabird CTD frame met 24 sampleflessen, een Kongsberg diepzee Multibeam systeem voor  het gedetailleerd 3D in kaart brengen van de zeebodem, een USBL onderwater navigatiesysteem voor het bepalen van de positie van de diepzee apparatuur, meerdere echoloden en diverse kabellieren. Kabels variëren van volledig staal tot kevlar met elektrische en glasvezelkern. Aan de laatstgenoemde kan onder meer een HD-video systeem worden neergelaten waarvan de beelden live kunnen worden bekeken.
Vrijwel alle Pelagia diepzee apparatuur heeft full-ocean depth rating (6000 mtr).
 
Het NIOZ heeft een overeenkomst met het Vlaams Instituut voor Zeeonderzoek (VLIS) over het gebruik van een ROV met een maximale werkdiepte van 1300m.
 
Het schip heeft dieselelektrische aandrijving met vaste schroef, wat resulteert in een zeer laag geluidsniveau.
Uitstekende manoeuvreerbaarheid wordt verkregen door de omni-directionele boegschroef.
 
Veel aandacht is besteed aan het voorkomen van elektrische interferentie en storing in laboratoria, computers en meetapparatuur.
 
De bemanning is zeer goed gekwalificeerd om een ​​grote verscheidenheid aan wetenschappelijke apparatuur te bedienen. De Pelagia is de Nederlandse inbreng aan de Ocean Facilities Exchange Group (OFEG), een internationaal samenwerkingsverband dat ongeveer zeventig procent van de Europese vloot van de oceaangeschikte onderzoeksschepen verenigt.
 
De RV Pelagia is beschikbaar voor commerciële charters.
 
 
Industrial Liaison Officer: 
De ILO van de Pelagia, de contactpersoon, is in dienst van het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. 

   

 

 

 

Contactpersoon:
Marck Smit

 


 The ILO-net is part of the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO)

      
Contact:

ILO-net coordinator:
Jan Visser


Backoffice manager:
Margo Steer