Investeerders gezocht voor innovatiefonds

De Europese Commissie en het Europese Investeringsfonds zijn op zoek naar investeerders en bestuurders voor het pan-Europees fonds voor risicodragend kapitaal. Universiteiten en publieke of private onderzoeksinstellingen, worden als voorbeeldinvesteerders genoemd.

 

Investeerders gezocht

 

Er wordt gezocht naar investeerders die een of meerdere private fondsen van het pan-Europese fonds voor risicodragend kapitaal kunnen opzetten en besturen. Uit de oproep van de Europese Commissie en het Europees Investeringsfonds(link is external) blijkt dat academische instellingen, inclusief universiteiten en publieke of private onderzoeksinstellingen, ook onder de doelgroep van investeerders vallen. De call staat open tot 31 januari 2017.  

 

Pan-Europees fonds voor risicodragend kapitaal

 

Het pan-Europees fonds voor risicodragend kapitaal(link is external) is in 2015 opgezet om grensoverschrijdende investeringen en groei van startende innovatieve bedrijven in Europa teweeg te brengen. Dit fonds zou een onderdeel moeten worden van de nieuwe Europese kapitaalmarktunie(link is external) van de Europese Commissie. De Europese Commissie zou tot 300 miljoen euro beschikbaar maken in een Fund of Funds-constructie waarin geld uit dit fonds wordt geïnvesteerd in andere fondsen, bestaand uit risicodragend kapitaal. Het geld uit het fonds komt uit de beschikbare middelen van InnovFin, het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) en het EU programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME). Het zal worden gebruikt om innovatieve ondernemingen die hoge risico’s lopen te financieren. Vaak gaat het hierbij om startende ondernemingen waarvan men hoopt dat deze sterk zullen gaan groeien, waardoor zij een grotere marktwaarde zullen krijgen. Het doel van het nieuwe risicodragend kapitaalfonds is om voornamelijk private investeringen in Europa teweeg te brengen. De gemiddelde investeringen in risicodragend kapitaal in Europa zijn rond de 60 miljoen euro. Dit is te laag in vergelijking met de 120 miljoen euro in de Verenigde Staten, aldus de Europees investeringsbank.

 

Europese kapitaalmarktunie

De kapitaalmarktunie waarvan het nieuwe fonds onderdeel zou moeten worden moet het voor spaarders en beleggers makkelijker maken om in bedrijven buiten hun eigen land te investeren. De Europese Commissie wil zo de economie van alle EU-lidstaten stimuleren. Allereerst moeten alle barrières voor internationale investeringen verdwijnen. Zo kunnen kleine en middelgrote bedrijven gemakkelijker aan kapitaal komen en moet een inwoner van Nederland net zo gemakkelijk als een Italiaan geld kunnen investeren in een pizzarestaurant in Rome. In september 2015 heeft de Europese Commissie een actieplan hiervoor gelanceerd. Als alles volgens schema verloopt, gaat de kapitaalmarktunie in 2019 van start.

 

https://www.neth-er.eu/nl/nieuws/Investeerders-gezocht-voor-innovatiefonds


 
Het ILO-net is onderdeel van de institutenorganisatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

The ILO-net is part of the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO)

      
Contact:
Gerard Cornet


Backoffice manager:
Jacqueline de Jong