ESO

ESO is een intergouvernementele organisatie, waar Nederland lid van is, gericht op het ontwerp, de bouw en de exploitatie van krachtige aardse telescopen voor de sterrenkunde. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en het organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie wereldklasse observatoria in de Atacama-woestijn in Chili: La Silla (waar ESO gestart is), Paranal (waar de VLT staat) en Chajnantor (waar ALMA staat). Daarnaast wordt er een vierde site, Armazones, op dit moment ontwikkeld voor de bouw van de E-ELT.

De samenwerking tussen ESO en de industrie is gericht op het bereiken van de best mogelijke resultaten, binnen de vooraf vastgestelde financiële kaders. De ESO financiële regels bepalen dat de aanbesteding waar mogelijk competitief en binnen de ESO-lidstaten uitgevoerd moet worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn aanbestedingen bij bedrijven gevestigd in niet-ESO lidstaten geoorloofd.

De potentiële deelnemers in het competitieve aanbestedingsproces worden meestal geselecteerd op basis van ESO's leveranciersbestand, kennis aanwezig binnen ESO en op basis van informatie verstrekt door de Industrial Liaison Officers (ILOs), maar ook op basis van de interesse die geuit is in de richting van ESO.

Procurement at ESO
ESO heeft een website waarin alle regels met betrekking tot procurement en de geplande  procurements voor ESO in het algemeen en de geplande procurements voor de E-ELT  vermeld staan: http://www.eso.org/public/industry/cp.html

Om meegenomen te worden in het aanbestedingsproces verdient het sterke aanbeveling om zich te registreren als supplier van ESO.

Technology Transfer at ESO: ESO voert een actief beleid wat betreft technology transfer, meer informatie hierover is te vinden op: http://www.eso.org/public/industry/techtrans.html

Meer informatie

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk ook altijd nog contact opnemen met de Nederlandse ESO-ILO:
boland [at] strw.leidenuniv.nl (Dr. Wilfried Boland)
071-527 5873

Wetenschappelijke Instrumentatie voor telescopen

De wetenschappelijke instrumentatie voor de telescopen van ESO worden over het algemeen ontwikkeld en gebouwd door wetenschappelijke instituten. In Nederland wordt dat over het algemeen gedaan door NOVA. Ook hier wordt regelmatig industrie ingeschakeld voor ontwerp en maak werk. Indien er interesse is voor samenwerking op het gebied van instrumentatie kunt u het beste contact opnemen met:

navarro [at] astron.nl (Ramon Navarro)
hoofd optisch/infrarode instrumentatie groep van NOVA
0521-595235

Achtergrondinformatie over de E-ELT en ALMA

Europese Extremely Large Telescope (E-ELT)

De Europese Extremely Large Telescope (E-ELT) zal, met een spiegel van 39 meter doorsnede, de grootste optische / nabij-infrarood telescoop ter wereld worden. Het zal de astronomen in staat stellen om gedetailleerde waarnemingen te doen aan planeten rond andere sterren, de eerste objecten in het heelal, superzware zwarte gaten, en de aard en de verdeling van de donkere materie en donkere energie.

Sinds eind 2005 werkt ESO samen met zijn gebruikersgemeenschap van Europese astronomen en astrofysici om de nieuwe gigantische telescoop te ontwerpen. Meer dan 100 astronomen uit alle Europese landen, waaronder ook verschillende astronomen uit Nederland, zijn betrokken geweest.

 

In juni van 2014 is de top van de berg Armazones opgeblazen en in feite zijn daarmee de bouwwerkzaamheden voor de telescoop begonnen. In de komende jaren zullen verschillende “calls for tender” voor de E-ELT uitgezet worden. De verwachting is dat de telescoop zelf ergens midden in het volgende decennium klaar zal zijn.

ALMA
De in Chili gebouwde Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA-)telescoop is het grootste sterrenkundige project ter wereld. Het is een revolutionaire astronomische interferometer, met in totaal 66 radio-schotels, variërend van 7 tot 12 meter in diameter. Deze schotels nemen waar op millimeter- en submillimeter-golflengtes. ALMA is een mondiaal samenwerkingsproject van Europa, de VS en Oost-Azië, met Nederlandse technologiebijdragen.

ALMA is ontworpen om nieuw inzicht te geven in de vorming van steren en sterrenstelsels in de vroegste stadia van het universum. En om exoplaneten - planeten bij andere sterren dan onze zon - direct te kunnen waarnemen, mogelijk met tekenen van buitenaards leven.

ALMA begon in de tweede helft van 2011 met de eerste wetenschappelijke waarnemingen, de telescoop is volledig operationeel sinds maart 2013. Op dit moment wordt er nagedacht over mogelijk upgrades en uitbreidingen van de instrumentatie voor ALMA.