Big Science-Faciliteiten waar Nederland aan deelneemt

Op dit moment zijn er tien Big Science projecten waar deze portal naar verwijst. In de toekomst zullen er meer komen.

De dienstverlening van ILO's is gratis en gericht op het leggen van contacten met Big Science. Wat dat betekent is verschillend voor elke ILO en kunt u vinden op onderstaande pagina's. via de contactpagina kunt u rechtstreeks contact opnemen met elke ILO. Onze gratis dienstverlening bij tenderen is beperkt omdat ILO's veel tijd besteden aan het verbinden van de Nederlandse industrie met Big Science en voortdurend op zoek zijn naar nieuwe Bg Science projecten die tender kansen bieden. Voor daadwerkelijke hulp bij het tenderen werkt het ILO-Net samen met HHH en het Mikrocentrum. Ook kennen we een aantal consultants waar we ook vaak mee samenwerken. Deze dienstverleners kunnen u op commerciële basis inhoudelijk bijstaan bij alle details van het tenderproces dat voor elke Big Science organisatie net even anders is. Zij kennen veelal de fijne kneepjes en de valkuilen.

 • CERN, het European Organization for Nuclear Research, is een van de grootste en meest gerespecteerde centra voor wetenschappelijk onderzoek in de wereld. CERN houdt zich bezig met onderzoek naar fundamentele fysica: hoe is het Universum gemaakt en hoe zit het in elkaar.
 • CTA, het Cherenkov Telescope Array wordt het grootste observatorium ter wereld voor de waarneming van hoogenergetische gammastraling. Deze straling is afkomstig van extreme objecten als zwarte gaten en supernovaresten. Metingen van deze straling leiden tot een beter begrip van deze objecten en over de fundamentele eigenschappen van materie.  
 • ESRF, het European Synchrotron Radiation Facility is een internationaal instituut gefinancieerd door 19 landen. ESRF bedrijft de krachtigste synchotron lichtbron in Europa en heeft 900 verschillende experimenten waar 6000 wetenschappelijk bezoekers per jaar aan werken.
 • ITER, het internationale tokamak fusie-experiment, heeft als doel de wetenschappelijke en technische haalbaarheid aan te tonen van kernfusie als energiebron en is één van de meest complexe en innovatieve projecten van dit moment, met een uitgesproken hightech karakter. ITER zal worden gerealiseerd door een internationale wetenschappelijke samenwerking van de Europese Unie, de VS, Japan, de Russische Federatie, China, India en Zuid-Korea.
 • ESA is de Europese ruimtevaart-organisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ruimtevaart in Europa. Daarnaast zorgt ESA (European Space Agency) ervoor dat via ruimtevaart nieuwe diensten en producten beschikbaar komen voor de inwoners van Europa. ESA heeft 20 lidstaten, waaronder Nederland.
 • ESO is een intergouvernementele organisatie, waar Nederland lid van is, gericht op het ontwerp, de bouw en de exploitatie van krachtige aardse telescopen voor de sterrenkunde.
 • ESS de European Spallation Source die in Lund, Zweden, gebouwd gaat worden. Nederland is nog geen partner, maar hoopt dat snel te worden. Het RID, Reactor Instituut Delft is de Nederlandse host-organisatie.
 • HFML Het High Field Magnet Laboratory (HFML) is internationale onderzoeksfaciliteit, die gezamenlijk door de Radboud Universiteit Nijmegen (RU) en stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) gerund wordt, en waar onderzoek in hoge magneetvelden uitgevoerd wordt.
 • Het Huygens Huys Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen profiteren te weinig van de investeringen van de Nederlandse overheid in diverse Big Science projecten. We laten veel kansen bij ITER, CERN , KM3-net en andere projecten liggen en als we inschrijven op tenders, zijn we te vaak niet succesvol. Dat kan beter! TNO is daarom bezig met de oprichting van Het Huygens Huys, een samenwerking tussen bedrijven, TNO en NWO/NOVA om die return on Big Science te verbeteren.
 • DESY (Deutsches Elektronen-SYnchrotron) is het Duitse nationale laboratorium voor hoge-energiefysica. Het bevindt zich in Hamburg en Zeuthen en is aangesloten bij de Helmholtz-Gemeinschaft.
 • LOFAR De Internationale LOFAR Telescoop (ILT) is 's werelds grootste radiotelescoop die werkt met de laagste frequenties die vanaf de aarde waargenomen kunnen worden. LOFAR is ontworpen en gebouwd door ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie.7
 • Pelagia is het grootste vaartuig van de Koninklijke NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) op Texel. Een 66 meter lang multipurpose onderzoeksvaartuig, ontwikkeld voor oceanografisch onderzoek in kustgebieden, op continentale platen en in de oceaan.