ESA

ESA (European Space Agency) is de Europese ruimtevaart-organisatie, belast met de ontwikkeling van de technologische infrastructuur en onderzoeksfaciliteiten (draagraketten en satellieten) in Europa. Samen met de EU zorgt ESA er tevens voor dat via de ruimtevaart nieuwe diensten en producten beschikbaar komen voor de inwoners van Europa. ESA heeft 20 lidstaten, waaronder Nederland. Door de -financiële en intellectuele - krachten van de lidstaten te bundelen, kan Europa ruimtevaartprogramma's en activiteiten uitvoeren waartoe de lidstaten afzonderlijk niet in staat zouden zijn. Opdrachten vanuit ESA worden aanbesteed via het EMITS systeem. Informatie over het ESA inkoop (ITT) proces kan gevonden worden op de ESA website.

 

Veel Nederlandse bijdragen aan missies van ESA worden geleverd door SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met andere kennisinstituten, universiteiten, industrie en MKB, veelal georganiseerd in wereldwijde internationale consortia..De missie van SRON – met vestigingen in Utrecht en Groningen - is het bewerkstelligen van doorbraken in het internationale wetenschappelijk onderzoek vanuit de ruimte. Daartoe ontwikkelt SRON grensverleggende technologie en geavanceerde ruimte-instrumenten, in het bijzonder spectrometers, waarmee het instituut astrofysisch, aardgericht en exoplaneetonderzoek verricht.

 

Tot de technologie die Nederland aan ESA-missies levert behoren ultragevoelige (cryogene) sensoren, sensor arrays en bijbehorende regel- en uitleeselektronica (in de vorm van stralingsharde ASICs), innovatieve tralies en polarimeters. SRON heeft de kennis en expertise om gekwalificeerde ruimte-instrumentatie te leveren die onder de barre omstandigheden in de ruimte lange tijd kan opereren. Het instituut beschikt over alle daartoe benodigde technische infrastructuur, waaronder state-of-the-art schone kamers. De kennis en expertise binnen SRON wordt tevens ingezet voor toepassingen buiten de ruimtevaart, als onderdeel van technology transfer en valorisatie.

 

ESA heeft onlangs de Athena-missie geselecteerd als één van de volgende grote ruimtemissies, voor een lancering in 2028. De camera annex spectrometer X-IFU, één van de twee instrumenten van Athena, zal voor een aanzienlijk deel in Nederland worden ontwikkeld, onder leiding van SRON en in samenwerking met de industrie. Er liggen volop kansen voor Nederland op het gebied van de productie en levering van andere onderdelen voor de Athena-ruimtetelescoop, waaronder de spiegel-optiek. Die kansen kunnen worden benut in het kader van door ESA gefinancierde opdrachten.

 

 

 

 
Industrial Liaison Officer: 

Voor informatie over samenwerking met SRON kunt u contact opnemen met:

Gerard Cornet, beleidsadviseur, tel. 088-7775702, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Paul Hieltjes, hoofd Engineering-groep, tel. 088-7775677, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

   

   

   

 

 

 

Contactpersonen:
Paul Hieltjes    
Radboud Koop

 

 

 

 


 
Het ILO-net is onderdeel van de institutenorganisatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

The ILO-net is part of the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO)

      
Contact:
Gerard Cornet


Backoffice manager:
Jacqueline de Jong