ITER

Deelname SOFT in Praag; 5 - 9 sep 2016

Graag wil ik uw belangstelling peilen voor deelname aan de SOFT conferentie. De tweejaarlijkse SOFT, Symposium on Fusion Technology, is en blijft de belangrijkste mogelijkheid om het Nederlandse bedrijfsleven te koppelen aan de ingenieurs, wetenschappers en inkopers uit de fusiewereld. Deze keer wordt SOFT gehouden in Praag van 5 t/m 9 september 2016, zie ook: http://www.soft2016.eu/

 

De SOFT conferentie is deze keer extra interessant omdat er volop aandacht zal zijn voor de komende tenderacties van ITER. Deze tenderacties zullen wat kleiner van omvang zijn dan tot nu toe en ze zullen wat meer een high-tech karakter hebben. Na het grote succes Holland@CERN een paar weken geleden, waar alle deelnemers erg enthousiast waren, (zie ook: http://www.bigscience.nl/nl/node/239 )gaat het ILO-net kijken of we nu dit succes kunnen herhalen.

 

De kosten op SOFT voor een ruime booth zijn € 3300. Als een booth gedeeld wordt door bijvoorbeeld 4 bedrijven dan kunnen de kosten van deelname aan de Industrial Exhibition beperkt blijven tot minder dan € 1000 per bedrijf. Vooralsnog heb ik booth #15 gereserveerd, zie http://www.soft2016.eu/wp-content/uploads/2016/04/SOFT-floor-plan-12-4-.pdf Bij volop Nederlandse deelname kunnen we meerdere booths gaan claimen.

 

Als u mee wilt doen aan de industriële tentoonstelling van SOFT kunt u, tot 25 juni 2016, contact opnemen met de ITER-ILO: a.g.a.verhoeven [at] differ.nl

 

We gaan ook nog een speciale brochure uitbrengen voor SOFT met daarin de belangrijkste Nederlandse bedrijven. Geeft u zich op als u daarin vermeld wilt staan.

 

Met vriendelijke groet,

 

Toon Verhoeven

Industrial Liaison Officer for ITER and ESS, the European Spallation Source

ITER Business Forum, MIIFED-IBF, Holland@CERN en IPAC

Graag wil ik uw aandacht vragen voor 3 belangrijke acties van het ILO-net die voor de komende maanden gepland staan.

MIIFED-IBF, de Monaco-ITER International Fusion Energy Days gecombineerd met het ITER Business Forum wat zal plaatsvinden op 8 t/m 11 februari 2016 in Monaco. Dit is de belangrijkste gebeurtenis op het gebied van industriële mogelijkheden voor ITER in 2016. Zie voor meer informatie hieronder.

IPAC, de 7de Internationale Particle Accelerator Conference wordt gehouden in Busan, Zuid-Korea van 8-13 mei 2016. Het ILO-net heeft al een dubbele stand gereserveerd en de eerste Nederlandse bedrijven hebben zich al aangemeld. Als u mee wilt naar IPAC’16 kunt u contact opnemen met de ESS-ILO a.g.a.verhoeven [at] differ.nl

 Voor meer informatie http://ipac16.org/industry/

 

Holland@CERN wordt georganiseerd van 30 mei t/m 2 juni 2016 in Génève. Al tientallen Nederlandse bedrijven hebben zich aangemeld.

Voor meer informatie en aanmelding, zie www.bigscience.nl

 

Als u mee wilt naar MIIFED-IBF kunt u contact opnemen met de ITER-ILO  a.g.a.verhoeven [at] differ.nl

Er hebben zich ondertussen (op 11 januari 2016) al 331 personen aangemeld van 138 bedrijven. De eerste Nederlandse aanmeldingen zijn al binnen. We gaan ook nog een speciale bedrijvenbrochure uitbrengen voor MIIFED-IBF. Geeft u op als u daarin vermeld wilt staan.

Hieronder een beschrijving gegeven door ITER zelf:

“This MIIFED-IBF Conference will be the sole event dedicated to industrial opportunities at ITER in 2016.  The conference will focus on ITER progress so far, the current status of construction and manufacturing, and upcoming business opportunities. Through B2B and B2C meetings, the event will also facilitate networking between companies and the exploration of partnership opportunities in the context of the technological challenges that lie ahead for ITER. An industrial and R&D exhibition will also be staged. For the first time, this international event will combine an ITER Business Forum with the MIIFED international event. ITER Organization has designed it specifically as a vehicle to support enhanced communication with industry and ensures that ITER procurement practices will be efficient and supportive of its industrial partners. The rationale is also to facilitate productive interaction between industry and fusion laboratories from the seven ITER Members and to foster collaboration between those actors, especially in technical areas where strong cooperation is required.”

Meer info op http://www.miifed-ibf2016.com/

 

Met vriendelijke groet,

Ir. Toon Verhoeven

ILO - Industrial Liaison Officer for ITER and ESS, the European Spallation Source

A.G.A.Verhoeven [at] differ.nl

www.iter-nl.nl<http://www.iter-nl.nl/> or www.bigscience.nl<http://www.bigscience.nl/>

mobile:           +31-653402853

 

DIFFER – Dutch Institute for Fundamental Energy Research PO Box 6336, 5600 HH, Eindhoven, The Netherlands de Zaale 20, 5612 AJ, Eindhoven, The Netherlands

RID – TUD – Reactor Institute Delft, Technical University Delft PO Box 5042, 2600 GA Delft, the Netherlands Mekelweg 15, 2629 JB Delft, the Netherlands

 

Nog 70 M€ aan ITER opdrachten vóór de zomervakantie

zie www.iter-nl.nl voor alle details. Meer informatie bij: a.g.a.verhoeven [at] differ.nl

 

ITER Business Forum 2015 (IBF/15)

25-27 Maart 2015, Marseille, Frankrijk.

Nederlandse bedrijven waren goed vertegenwoordigd op IBF15, hier in de Nederlandse BigScience stand die georganiseerd was door Eric Boom namens het Nederlandse ILO-netwerk

Van 25 t/m 27 maart 2015 vond in Marseille het vierde ITER Business Forum plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door een aantal lokale Franse organisaties met actieve steun van het F4E Industrial Liaison Officers (ILO) Network, de ITER Organization (IO), Fusion for Energy (F4E) en de andere Domestic Agencies (DA’s) die gezamenlijk de realisatie van ITER voorbereiden. Vanuit Nederland heeft ILO-Net de Nederlandse deelname aan het IBF gecoördineerd en on-site ondersteuning geboden aan de Nederlandse deelnemers. Hiertoe was een Nederlandse stand ingericht met informatie over Nederlandse bedrijven die potentieel in deelname aan het ITER programma zijn geïnteresseerd. Ook is ondersteuning aan de organisatie van het IBF gegeven middels het voorbereiden en leiden van een van de technische sessies. De rol van coördinator en vertegenwoordiger van ILO-Net in Marseille werd ingevuld door Eric Boom.

Vanuit Nederland hebben 18 personen vanuit 10 bedrijven en instellingen aan het IBF deelgenomen. Verder waren verschillende Nederlanders die momenteel bij ITER IO en F4E werken aanwezig, wat het leggen van contacten verder vergemakkelijkte. In totaal waren er 875 deelnemers vanuit 410 internationaal opererende bedrijven en instellingen uit 26 landen aanwezig, een record voor het IBF tot dusver!

Ook reacties van de aanwezige Nederlandse bedrijven gaven duidelijk aan dat dit IBF zeker een succes was. De setting die volledig op het informeren van bedrijven en het leggen van zakelijke contacten was gericht, gecombineerd met een goed programma, een inspirerende omgeving en last but not least een goede catering vormde een prima basis voor het voorbereiden van business binnen ITER.

Een van de deelnemende Nederlandse bedrijven (Demaco) heeft in een van de sessies zijn ervaringen met projecten binnen ITER kunnen presenteren, Cock Heemskerk van HiT is geïnterviewd door ITER Newsline (zie http://www.iter.org/newsline/-/2150#3454) wat eveneens tot extra profilering leidt.

Duidelijk kwam naar voren dat het ITER programma in een nieuwe fase is gekomen: na de afgelopen voorbereidende fase is er nu sprake van implementatie, wat inhoudt dat er componenten worden geproduceerd en voorbereidingen worden getroffen voor de samenbouw/integratie en verificatie van de ITER nucleaire faciliteit. De nieuwe director-general van ITER IO, Bernard Bigot, maakte een krachtige indruk en gaf (samen met andere vertegenwoordigers van IO) aan dat deze organisatie hier meer het initiatief gaat nemen om ITER tot een succes te kunnen maken. Hiertoe presenteerde hij een actieplan van 7 punten en een nieuwe, meer efficiënte en effectieve ITER organisatie die hiervoor de basis moeten bieden. IO zal de samenwerking met de DA’s intensiveren en samen met hen, met name voor kritische systemen,  “Integrated Project Teams” vormen om in de komende fase een steviger en effectievere aansturing te realiseren.

Ook werd in de verschillende presentaties benadrukt dat in de tenders voor de komende jaren meer sprake zal zijn van projecten van kleinere omvang (typisch enkele tonnen tot miljoenen Euro’s) die behapbaar zijn voor MKB bedrijven, wat voor veel Nederlandse partijen goed nieuws moet zijn. Wel zijn er in de huidige tenders nog steeds elementen die belemmerend werken voor MKB’s, maar hiervoor is met name IO bereid om oplossingen aan te dragen, wat in een vergadering van de ILO’s met IO waarbij ook F4E aanwezig was werd afgesproken. Hiertoe is een ILO/F4E/IO werkgroep ingesteld om concrete voorstellen te formuleren waarvoor de eerste bijeenkomst op 22 mei zal plaatsvinden.

Samenvattend kan worden gesteld dat de Nederlandse deelname aan het IBF 2015 succesvol was en dat de perspectieven en condities voor deelname aan ITER door het Nederlands bedrijfsleven aanzienlijk zijn verbeterd. Alle redenen om het ITER programma vanuit Nederland goed in de gaten te blijven houden!

Verslag door Eric Boom, 10 april 2015

Eén van de belangrijke aspecten van IBF15 was het grote aantal B-to-B's dat was georganiseerd.

 

U kunt hier het ILO-net leaflet vinden en de brochure met de belangrijkste Nederlandsebedrijven in de fusie wereld

 

SOFT in San Sebastian, 29 september 2014.

Zie: www.bigscience.nl

 

ITER, het internationale tokamak fusie-experiment, heeft als doel de wetenschappelijke en technische haalbaarheid aan te tonen van kernfusie als energiebron en is één van de meest complexe en innovatieve projecten van dit moment, met een uitgesproken hightech karakter. ITER zal worden gerealiseerd door een internationale wetenschappelijke samenwerking van de Europese Unie, de VS, Japan, de Russische Federatie, China, India en Zuid-Korea.

Voor al uw vragen kunt u terecht bij de ILO, de Industrial Liaison Officer voor ITER en ESS: Toon Verhoeven op a.g.a.verhoeven [at] differ.nl

 

Voor het laatste nieuws op fusie gebied, zie www.iter-nl.nl bijvoorbeeld:

Overzicht van interessante tenderacties van ITER en F4E

Het ITER-ILO jaarverslag 2013

Marco de Baar wordt hoofd fusieonderzoek DIFFER

Tony Donné wordt leider Europees fusieonderzoek

Bezoek van staatssecretaris Dekker aan onze stand op Hannover Messe

ESS industriedag op 12 maart 2014 was een groot succes met een enorme opkomst

ITER-ILO nu ook ESS-ILO

Voor industriële mogelijkheden bij ITER kunt u terecht

                op de industrial portal van F4E (Fusion-for-Energy) in Barcelona:            

https://industryportal.f4e.europa.eu/

                en op de website van het centrale ITER team in Cadarache:

http://www.iter.org/org/team/adm/proc/overview

 

Voor meer informatie over de wetenschappelijke aspecten van het fusieonderzoek in Nederland, zie: http://www.differ.nl/