SOFT 16-21 september 2018 op Sicilië

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.
Verslag: 

Succesvolle deelname van Nederlandse bedrijven en instellingen aan de SOFT 2018 in Sicilië.

De dertigste editie van de tweejaarlijkse SOFT (Symposium on Fusion Technology) werd deze keer gehouden in Sicilië van 16 t/m 21 september 2018 (ref. https://www.soft2018.eu/). De belangstelling was zeer groot (bijna 1100 personen gaven acte de préséance) en naast vele vertegenwoordigers uit het wetenschappelijke en institutionele domein was er ook een aanzienlijke vertegenwoordiging vanuit het bedrijfsleven aanwezig. Er was voor deze groep een industriële beurs met 31 stands ingericht en ook was in het programma een Industrial Day opgenomen waarbij de voor de industrie relevante recente ontwikkelingen en opportunities aan de orde kwamen.

Het Nederlandse bedrijfsleven werd goed gerepresenteerd in een fraaie Nederlandse stand die dit keer werd gesponsord door de S2B PIB. De PIB had de organisatie rond de stand uitbesteed aan Eric Boom, die Paulien van Hemmen had gevraagd om het ontwerp van de stand te verzorgen. ILO-net (partner in de S2B PIB) steunde dit event actief via de ITER-ILO Toon Verhoeven/coördinator Gerard Cornet en ook via waardevolle logistieke steun vanuit Kirsten Verkaik. ILO-net/NWO hebben ook inhoudelijk bijgedragen middels o.a. het uitbrengen van een speciale editie van de bedrijvenbrochure en aankleding van de stand.

Zichtbare deelnemers aan de stand waren 7 Nederlandse bedrijven en instellingen (FMI, HIT, INCAA Computers, Mat-tech, TNO, DIFFER en ILO-net, die ook alle vertegenwoordigd waren op de SOFT) alsmede de industriële deelnemers aan de S2B PIB. De SOFT was deze keer extra interessant omdat er, naast aandacht voor de komende tenderacties van F4E en ITER, ook enkele nieuwe mogelijkheden voor industriële deelname aan fusieprojecten werden aangekondigd.

De tenderacties voor ITER zullen wat kleiner van omvang zijn dan voorheen en ze zullen wat meer een hightech karakter hebben. Dit geldt met name voor activiteiten rond Diagnostics. Daarnaast werd door Tony Donné (EUROfusion) bekend gemaakt dat er voor de ITER-opvolger DEMO de komende jaren een budget van ca. 5 M€/jaar beschikbaar komt voor industriële activiteiten (met name gericht op kritische elementen voor DEMO) hetgeen in de jaren daarna zal stijgen. EUROfusion streeft ernaar de industrie in een vroeg stadium te betrekken (tegen marktconforme tarieven). Begin dertiger jaren zal naar verwachting de bouw van DEMO de ITER-rol van industriële aanjager voor fusie overnemen.

Voorts werd vanuit EUROfusion gemeld dat de aan DEMO ondersteunende materiaal-test/onderzoeks-faciliteit IFMIF-DONES met Europees geld in Granada (Spanje) gebouwd zal worden. EUROfusion leidt de ontwikkeling van DONES dat inmiddels op de Europese ESFRI lijst staat. Dit maakt geld vrij om F4E voorbereidingen te laten treffen voor de bouw.

Uit Italië kwam interessant nieuws over de voorgenomen bouw in Frascati (bij Rome) van een Divertor Tokamak Test  faciliteit (DTT) ten behoeve van DEMO. Deze zal Europees worden aanbesteed en binnenkort zal een informatiedag voor de industrie worden georganiseerd.

Al met al was deze SOFT een informatieve en interessante bijeenkomst waar de deelnemende bedrijven ook hun netwerk hebben kunnen uitbreiden en onderhouden.

Voor een fotografische impressie van de SOFT, zie: https://www.flickr.com/photos/156124672@N05/albums/72157673918378068/

 

 

De SOFT is een tweejaarlijkse Symposium on Fusion Technology en deze 30ste uitgave vindt plaats in Giardini Naxos vlakbij Taormina op Sicilië. SOFT is en blijft de belangrijkste mogelijkheid om het Nederlandse bedrijfsleven te koppelen aan de ingenieurs, wetenschappers en inkopers uit de fusiewereld. Om dit verder te faciliteren wordt op dinsdag 18 september een speciale Industriedag  gehouden en  is het inplannen van Business to Business gesprekken met aanwezigen de hele week mogelijk. Op de SOFT is een gezamenlijke Nederlandse stand gereserveerd waaraan Nederlandse partijen tegen minimale kosten kunnen deelnemen. Dit event wordt gefinancierd door het zojuist opgerichte PIB, het Partners in International Business.  Dit is een samenwerking tussen diverse Nederlandse bedrijven geïnteresseerd in BigScience en een aantal ministeries. De focus is op de BigScience organisaties in Frankrijk en Zwitserland, zoals CERN, ITER en ESRF. De volledige titel is S2B-PIB, Science-to-Business PIB.

Tot nu toe hebben de volgende partijen zich verzekerd van deelname aan de gezamenlijke stand:

          FMI, HIT, INCAA, Mat-Tech

          TNO, DIFFER, S2B-PIB en ILO-net

De datum voor deze conferentie (16-21 september, zie https://www.soft2018.eu/) nadert. In het bijzonder als u wilt deelnemen aan de gezamenlijke Nederlandse stand (met zichtbaarheid op de SOFT website) en ook in aanmerking wilt komen voor een daaraan gekoppelde exhibitor pass (à 100 € i.p.v. de gebruikelijke 700- 820 € inschrijfkosten) is snelheid geboden. De deelname hiervoor is gesloten, maar wellicht is er nog iets te regelen. U kunt ook meer vrijblijvend uw interesse aangeven, waarmee u verzekerd bent van toekomstige mailings over de SOFT. U kunt zich aanmelden bij Eric Boom ericboom [at] upcmail.nl

graag een Cc…tje naar a.g.a.verhoeven [at] differ.nl

  

U kan de brochure hier vinden.

 

Hieronder het laatste nieuws van de organisatie (Paolo Acunzo) betreffende de industriedag op dinsdag 18 september:

F4E has confirmed its participation to Industry Day on 18th September. Now we are waiting the definition of their representatives in order to finalize the final Agenda. It will be possible to get updates thanks to SOFT industry dedicated page:

https://www.soft2018.eu/en/industry-day-b2b-meetings

In the meanwhile we postponed to 12th September the deadline for organizing B2B reserved to all registered to SOFT2018 (at the moment 990 persons). Please invite contacts which will be attended SOFT to arrange B2B meetings throughout the following link:

https://soft2018.b2match.io/

Moreover here you can find the map of the exhibition area and the list of sponsors:

https://www.soft2018.eu/en/sponsors-and-exhibitors

 

Datum: 
zondag, 16 september, 2018